ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ - ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ - Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ

Breaking

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ

 


Το αλσάκι απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης ο πατέρας μου και οι παλαιοί κάτοικοι το ονόμαζαν «Μικρό Ζάππειο». Οι μεγαλύτεροι από εμάς και η γενιά μας «Περιβολάκι» ή «Βουναλάκι» και με τοπόσημο το κατάστημα του Ζιαμπάρα.

Εδώ και χρόνια δεν έφερε κάποια ονομασία. Τώρα λέγεται ότι θα ονομαστεί επισήμως «Πλατεία Φιλοποίμενος Φίνου» και θα στηθεί και προτομή του αν ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η συνοικία του Αγίου Παύλου του Δήμου Αθηναίων, έχει πλούσια πολιτιστική ιστορία. Επί της οδού Μάγερ στον αριθμό 18, στεγάζεται το ιστορικό κτίριο του Εθνικού Ωδείου που ίδρυσε ο Μανώλης Καλομοίρης, και από το οποίο αποφοίτησαν χιλιάδες μουσικοί όλα τα χρόνια λειτουργίας του.

Επί της οδού Χίου στον αριθμό 53 βρίσκεται το διατηρητέο κτίριο στο οποίο στεγάζονταν τα γραφεία και εργαστήρια της Φίνος Φίλμς την χρυσή περίοδο του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και μέχρι το 2013.

Δεν ήταν ιδιοκτησία της εταιρείας ή του Φίνου προσωπικά, όπως πολλοί νομίζουν, γιατί ο Φίνος τα πολλά χρήματα που έβγαζε, τα έριχνε πάλι στις επόμενες ταινίες του προσπαθώντας να κάνει το καλύτερο.

Στους δρόμους της γειτονιάς μας γυρίστηκαν άπειρες σκηνές από εξωτερικά γυρίσματα των ταινιών του και είχαμε το προνόμιο να βλέπουμε από κοντά αγαπημένους και γνωστούς ηθοποιούς, όταν κάτι τέτοιο για τον μέσο Έλληνα ήταν αδύνατο.

Αυτό το ιστορικό κτίριο πωλείται από τον ιδιοκτήτη του. Θα γίνει λέει μπουτίκ ξενοδοχείο με προσθήκη (!) ορόφου. Γελοιότητες δηλαδή.

Το Ελληνικό Δημόσιο έπρεπε να το είχε ήδη αγοράσει και διαμορφώσει ως Μουσείο και Χώρο εκδηλώσεων. Του κτιρίου αυτού ο προορισμός είναι Κινηματογραφικό μουσείο προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες.

Επίσης, δίνω τσάμπα ιδέες. Ο παλιός θερινός κινηματογράφος «Βικτώρια» στην οδό Δεληγιάννη και Αγίου Παύλου, που είναι πλέον πάρκινγκ, να μετατραπεί σε Δημοτικό Κινηματογράφο προβάλλοντας έργα εποχής.

Στην πλατεία του Αγίου Παύλου, αφού αποξηλωθούν αντιαισθητικές κατασκευές να τοποθετηθούν προτομές μεγάλων Ελλήνων και Ελληνίδων ηθοποιών της 7ης Τέχνης, που κατοικούσαν στην γειτονιά μας, μαζί με προτομές Ελληνίδων ηρωίδων, κατοίκων της γειτονιάς μας που εκτελέστηκαν από τον Γερμανό κατακτητή.

Θα μπορούσαν κατ΄έτος ακόμη να γίνονται εκδηλώσεις εν είδει «φεστιβάλ» με καλλιτεχνικό πρόγραμμα τιμώντας μεγάλους υπηρέτες της τέχνης που έχουν αποβιώσει.

Επίσης θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μόνιμα και το κτίριο του Σταθμού Πελοποννήσου, έργο του Τσίλλερ, ως κτίριο εκθέσεων και εκδηλώσεων λόγου και τέχνης, συνδεδεμένο με όλα τα παραπάνω.

Στην γειτονιά μας δε, θα έπρεπε να λειτουργούν, όταν δημιουργηθούν, οι Ανώτατες Δημόσιες Σχολές των Τεχνών και της Υποκριτικής.

Φανταστείτε μια ολόκληρη γειτονιά στα όρια της οποίας θα υπάρχει το εκπληκτικό κτίριο του Εθνικού Θεάτρου (Αγίου Κωνσταντίνου), Κινηματογραφικό Μουσείο (οδός Χίου), Σταθμό Πελοποννήσου ως χώρο εκδηλώσεων, Μουσείο Αλέκου Φασιανού (Χίου και Νεοφύτου Μεταξά, Κτίριο Τράιμπερ (Κωνσταντίνου Παλαιολόγου) μαζί με Δημοτικό Κινηματογράφο (Δηλιγιάννη), το κτίριο του Εθνικού Ωδείου και τα ιστορικά θέατρα της αθηναϊκής επιθεώρησης Περοκέ και Βέμπο.

Μια πολιτιστική κυψέλη παιδείας και εκδηλώσεων για όλους, πλημμυρισμένη από νιάτα και άκρως αναβαθμισμένη. Θα ήταν η Πολιτιστική γειτονιά της Αθήνας.

Και όχι μόνο. Με τον σταθμό του τρένου δίπλα και την εύκολη και κυρίως ταχεία πλέον διαδρομή Αθήνα-Λάρισα-Θεσσαλονίκη, πόλος έλξης όλης της χώρας.

Δείτε το κύριοι των αποφάσεων έστω σαν επένδυση, σε μια συνοικία που θα σας φέρει χρήμα από την μεγάλη επισκεψιμότητα αλλά και από την λειτουργία όλων των παραπάνω. Αλλιώς δεν παρακινείστε.

Η Βίλα Τράιμπερ 

 

 ΠΗΓΗ: https://stonagiopavlo.wordpress.com/2022/12/28/%ce%b3%ce%b5%ce%b9%cf%84%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bf%ce%bd%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%85/